CAT |  ESP
Mantenir una rutina durant el confinament ajuda a conciliar el son
Miércoles, 22 d' abril de 2020 (Barcelona)El confinament derivat de l’estat d’alarma per la crisis del COVID-19 ha alterat la rutina del món sencer. Algunes persones estan teletreballant, altres estan sense poder treballar, els infants sense escola… però quasi tots tancats a casa.

El #Joemquedoacasa, que ha passat a ser un dels hashtags d’aquest 2020 a les xarxes socials, posa de manifest la quantitat de persones que està contribuint a la superació d’aquest coronavirus des del domicili, on és important no agafar hàbits sedentaris ni fer ingestes poc saludables.

Per a evitar trastorns alimentaris i de son, la millor opció és marcar-se una rutina que mantingui cos i ment actius i portar uns horaris regulars tant en els menjars com a l’hora de dormir.

Algunes activitats i consells que poden ajudar a fer el confinament més suportable, a la vegada que poden millorar la nostra qualitat del son, són aquestes:

  • - Llevar-se i anar-se’n a dormir més o menys a la mateixa hora.

  • - Assegurar unes condicions d’obscuritat i silenci per facilitar el descans durant la nit.

  • - No abusar de tasques passives, com estar al sofà veient la televisió.

  • - Realitzar activitats individuals o col·lectives com llegir, fer deures, jugar, fer passatemps…

  • - Practicar exercici físic de forma regular per a activar la circulació i moure els músculs.

  • - Beure molta aigua per a mantenir el cos hidratat.

  • - Exposar-se a la llum natural al menys durant 2 hores, ja sigui sortint al balcó o a la terrassa o, simplement, acostant-se a una finestra on entrin els rajos del sol.

  • - No prendre begudes alcohòliques o estimulants que ens impedeixin conciliar el son.

  • - Evitar l’ús del telèfon mòbil en els minuts previs a anar-se’n a dormir (el que es coneix cada cop més com a vamping).


Si, tot i seguint aquestes recomanacions, apareixen episodis d’insomni o dificultats per a conciliar el son, sempre queda el recurs de recuperar una mica de son durant la migdiada, després de dinar. Això sí, aquesta no hauria de tenir una durada de més de 20-30 minuts per no retardar l’hora d’anar-se’n a dormir per la nit.

No s’han d’oblidar les persones que han de desplaçar-se a treballar per a cobrir els serveis essencials, que també han pogut veure alterada la seva rutina, ja que moltes empreses han modificat els torns de treball per a evitar contagis entre el personal. El consell per a elles: planificar-se els horaris de son i menjars per adaptar-se el millor possible als canvis.

Aquesta situació d’alarma i confinament s’allargarà diverses setmanes més, pel que cal seguir els suggeriments de las persones expertes. Ana Mayoral, Pneumòloga i Directora Mèdica d’OXIGEN salud comenta al respecte: “El més important és planificar-se les activitats i els àpats de la setmana per a evitar l’avorriment i l’ansietat, dedicar temps a fer exercici físic a casa i menjar sa”.