CAT |  ESP
Es redueixen en un 85% els trasplantaments d’òrgans
Jueves, 7 de mayo de 2020 (Barcelona)L’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) apunta que s’ha reduït en un 85% l’activitat de donació i trasplantaments d’òrgans des de l’activació de l’estat d’alarma aquest mes de març.

Des de principis d’any fins a mitjans d’abril s’han comptabilitzat 74 trasplantaments a Espanya, dels quals 12 han sigut pediàtrics. S’ha passat de 7 donacions al dia a 1 i de 16 trasplantaments al dia a 2, una disminució que té causa directa en la pandèmia del coronavirus.

Segons ha explicat Beatriz Domínguez-Gil, Directora de l’ONT, donada la situació sanitària actual el servei de trasplantaments ha optat per centrar-se en els pacients amb major urgència, i posposar la resta d’operacions per quan sigui més segur per pacients i sanitaris.

La principal causa de la reducció de trasplantaments és el col·lapse de les UCI dels hospitals per atendre als pacients afectats pel coronavirus, unitats on s’han de realitzar aquestes operacions. Però no és l’única, també s’ha decidit procedir així perquè realitzar una intervenció d’aquetes característiques en aquests moments, suposa un perill per al donant i per al receptor. D’una banda, seria una fatalitat implantar un òrgan contagiat per coronavirus a un receptor, pel que és necessari fer moltes proves al donant que, a dia d’avui, no són viables pel col·lapse hospitalari. D’altra banda, el receptor rep una teràpia immunodepressora de per vida després del trasplantament i això el fa especialment vulnerable davant del virus.

Encara que s’ha reduït aquesta activitat, Domínguez-Gil afirma que, de moment, no s’ha registrat un augment de la mortalitat a la llista d’espera de trasplantaments.

En total, hi ha al voltant de 5.000 persones pendents d’un trasplantament a Espanya, dels quals la majoria són renals i hepàtics.